Descriere proiect - Parcul Copou
Istoric
În imaginarul colectiv parcul (grădina Copou) a devenit un loc simbolic și se întinde astăzi pe circa 10 hectare, bucurându-se de o compoziție peisagistică care a fost descrisă ca fiind unică în Moldova.
În centrul parcului Copou, lângă Teiul lui Eminescu, se găsește bustul lui Eminescu și bustul vechiului său prieten, Ion Creangă, ridicat în 1932.
Mai tarziu, în 12 sepembrie 1943, din inițiativa ministrului Ion Petrovici, a fost amenajată Aleea “Junimea” cu busturile din bronz ale membrilor săi: monumentul poetei Veronica Micle, bustul lui Costache Negruzzi, bustul lui Iacob Negruzzi, bustul lui Gheorghe Panaitescu-Bardasare, bustul lui Constantin Daniel Stahi, bustul lui Nicolae Gane și bustul lui Barbu Ștefănescu-Delavrancea.
Monumentele dedicate lui George Topârceanu, Ion Luca Caragiale, Emanoil Panaiteanu-Bardasare, Octav Băncilă, Ciprian Porumbescu și Grigore Vieru decorează alte alei ale parcului.
SC SERVICII PUBLICE IAŞI SA prestează activități permanente de întreținere și reamenajare a grădinii, iar în anul 2018 a amenajat spațiul verde din zona bustului scriitorului Ion Creangă.
Lucrările effectuate au fost următoarele:
- Toaletarea vegetației lemnoase;
- Aducerea nivelului la cotă;
- Amenajarea unui sistem de irigare automatizat care asigură necesarul de apă al materialului dendrofloricol;
- Îmbogățirea biodiversității cu vegetație arbustivă, floricolă și ierboasă.
Materialul floricol este de calitate superioară şi urmăreşte realizarea unui impact vizual puternic prin culoare şi formă.
Plantația masivă din Copou contribuie, totodată, la reducerea poluării fonice urbane. De asemenea, arboretul masiv influențează favorabil atât retenția de CO2 și eliberarea de oxigen, cât și ionizarea atmosferei. Vegetația mai are un rol pedogenetic important, regenerând și fertilizând solul. Vegetația parcului influențează favorabil microclimatul urban în general poluat al orașului Iași, prin stimularea schimburilor de aer și dispersarea particulelor în suspensie.