Principalul obiectiv al acestei secții îl constituie crearea și întreținerea unor zone care să asigure aspectul estetic al orașului precum și un climat favorabil vieții și activității cotidiene a locuitorilor.
Această activitate presupune efectuarea de activități specifice pe tot parcursul anului și cuprinde:
- Proiectare spații verzi: conceperea de soluții de amenajare a spațiilor verzi în deplină armonie cu arhitectura zonei (clădiri, monumente, geometrie stradală, unghi de vizibilitate, vedere aeriană); amenajarea, reamenajarea și întreținerea spațiilor verzi pe parcursul unui an (plantarea de flori sezoniere, arbori, arbuști, trandafiri în parcuri, grădini, scuaruri, păduri publice, aliniamente stradale, esplanade, cimitire, jardiniere etc).
- Operațiuni în întreținerea spațiilor verzi (cosiri, pliviri, udări, etc.)
- Producerea materialului dendrofloricol necesar plantărilor
- arbori ornamentali
- arbuşti ornamentali
- trandafiri
- flori sezoniere, anuale, bianuale
(această activitate se desfășoară permanent în serele din strada Paşcanu și pepiniera din strada Tudor Neculai)
- Tăierea de arbori și arbuști, tunderea gardurilor vii, doborârea arborilor uscați sau care prezintă pericol de prăbușire
- Salubrizare grădini publice, parcuri, cimitire, locuri de agrement, care presupune măturarea, strângerea deșeurilor, golirea coșurilor stradale, precum și îndepărtarea zăpezii și a gheții de pe alei în perioada de iarnă.
Municipiul Iași are o suprafață totală cu spaţii verzi de 660 ha (Anuarul Statistic al României din anul 2013), împărţite astfel:
-428 ha în administrarea Primăriei Iaşi;
-127 ha în întreţinerea Asociaţiilor de Proprietari şi Locatari;
-105 ha proprietate privată.
Suprafaţa de spaţii verzi întreţinută prin S.C. Servicii Publice Iași S.A. este de aproximativ 163 ha la care se adaugă aproximativ 98 ha – surafaţă ocupată de cimitire.