Descriere proiect - Teatrul Naţional
Prin amenajarea “Teatrul Naţional” s-a pus în valoare şi s-a continuat în aer liber aspectul monumental al unei clădiri reprezentative pentru oraşul Iaşi - Teatrul “Vasile Alecsandri”.
Spaţiul propus proiectării, amplasat în faţa teatrului, având o formă limitată şi orizontală, a oferit un grad ridicat de libertate a proiectării stilului geometric.
Compoziţia rezolvă problema amenajării spaţiului prin folosirea unui arăbesc floral, a unor grupări de arbuşti ornamentali şi a două elemente emblematice pentru activitatea teatrală (masca şi lira).
Perspectivele sunt adânci şi se pierd în mediul natural înconjurător. Bogăţia de elemente ornamentale s-a amplasat lângă compoziţia centrală (statuia şi clădirea teatrului), densitatea lor scăzând progresiv pe măsura îndepărtării de clădire, încadrându-se în stilul arhitectural al spaţiilor verzi limitrofe.
Principiul conducător al acestei compoziţii este Simetria şi Ordinea elementelor, amplasate în două planuri: planul I - mai îndepărtat de clădirea teatrului şi planul II în imediata apropiere a acesteia.
Proiectul înainte de execuție
Teatrul National
inainte de executie
Teatrul National
inainte de executie
Teatrul National
inainte de executie
* În planul I, parterul larg creat conţine un arăbesc decorat cu flori de mare rafinament.
* În planul II s-au proiectat două maşti şi lira, accesorii strict legate de zona proiectată - o provocare.
Apariţia măştii are o motivaţie arhetipală adâncă, antropologic motivată, fiind totodată arhetipul teatralităţii. Masca tragică şi comică alăturate, întrupează însăşi esenţa genului, actorul se „ maschează” pe sine, împrumutându-şi fiinţa, pentru câteva ore, personajului dramatic/ludic – făptură virtuală, ce accede cu adevărat la existenţă numai pe scenă.
Lira, instrument muzical, folosit în Antichitate și în Evul Mediu, mai ales la acompaniere când se recitau poeme, este simbol al talentului, al inspirației și al creației poetice, al poeziei.
Pe fundal, grupările de arbuşti de talie mică lasă privirea să exploreze spaţiile întinse.
Gazonul constituie un element de bază în amenajarea spaţiului, întregul ansamblu de arabescuri fiind proiectat pe o peluză ce constituie una din principalele frumuseţi ale amenajării pe care se profilează, într-un contrast puternic, jocul de culori si forme.
Îmbinarea culorilor şi nuanţelor materilalului dendrofloricol folosit în amenajare s-a făcut ţinând cont de fondul verde al peluzei.
Proiectul în schiță
Teatrul National
în schițe
Teatrul National
în schițe
Teatrul National
în schițe
Gazonul reprezintă o parte integrantă a peisajului creat, oferind beneficii funcţionale, terapeutice, estetice şi de agrement.
Suprafaţa de gazon leagă, uneşte şi scoate în evidenţă toate calităţile elementelor proiectate.
La această amenajare s-a folosit tehnica la standardele cele mai înalte şi materilal dendrofloricol de calitate ridicată:
- sistem de irigaţii computerizat ce asigură o udare performantă (ce ţine cont de perioada de udare, timpul de udare, debitului distribuit, gradul de pulverizare, temperatura, etc);
- rulouri de gazon ce au permis pe de o parte o concretizare rapidă şi fidelă a desenului proiectat cu respectarea fidelă a rafinamentului detaliilor proiectate iar pe de altă parte o rezistenţă în timp a întregului ansamblu proiectat. Rulourile de gazon au fost alese ca bază a compoziţiei datorită calităţilor înalte de rezistenţă la tasare şi la situaţii atmosferice şi climatice extreme (temperaturi foarte ridicate/foarte scăzute, noxe, boli şi dăunători, seceta/excedent de umiditate, etc).
Proiectul la final
Teatrul National
proiect final
Teatrul National
proiect final
Teatrul National
proiect final
- materialul floricol ce umple arăbescul proiectat este de calitate superioară si urmăreşte realizarea unui impact vizual puternic prin culoare si formă.
- materialul dendrologic din grupările de fundal este format din Azalee, Rhododendron, Euonimus, Hortensia şi Acer sp, toate aliniate la conceptul urmărit şi anume rafinament şi calitate superioară.
Crearea acestui spaţiu a fost realizată de personalul angajat Servicii Publice Iaşi, începând de la faza de analiză, proiectare, trasare, execuţie şi întreţinere.